niedziela, 23 lutego 2014

Olej kokosowy - w kosmetyce i w kuchni





             Dzisiaj przedstawiam Wam wielozadaniowy olej kokosowy, tłoczony na zimno Extra Virgin. 

Jest to produkt firmy Laboratorium Biooil s.c. która jest producentem olejów spożywczych roślinnych - naturalnych, 100%, bez konserwantów, barwników i sztucznych dodatków - jednym słowem sama natura :)

           Olej kokosowy znam i cenię od dawna, głównie za jego szerokie możliwości stosowania, bo jest to produkt nie tylko jadalny - jak na olej przystało, ale również niezastąpiony w kosmetyce. Także przyda się nam i w kuchni i w łazience. Bardzo zdrowy, wysokiej jakości olej to moc witamin i cennych składników które w zależności od potrzeb czy upodobań możemy stosować na wiele sposobów.

Idealny w kuchni
Jadalny olej do stosowania na ciepło i zimno, może na smażyć w bardzo wysokich temperaturach przy czym nie traci swoich właściwości. Idealny również do pieczenia i gotowania różnych potraw. Nadaje się do deserów, sałatek, sosów i chleba. Jest doskonały do przyrządzania warzyw. Konsystencja masła natomiast powoduje, że świetnie sprawdza się jako dodatek do pieczywa, a także idealnie zastępuje masło w pieczeniu. 
Nieodzowny w kosmetyce
Posiada właściwości nawilżające, i może być używany na skórę całego ciała. Może być maseczką lub odżywką na włosy. Olej kokosowy ułatwia gojenie się ran na skórze, spowalnia starzenie i ogranicza powstawanie zmarszczek. Nawilża i wygładza nierówności na skórze. Olej ten chroni włosy przed utratą cennych protein. Stosując na skórze głowy wzmacnia cebulki włosów, redukując w ten sposób wypadanie, redukuje łupież.

Producent o swoim produkcie pisze tak: 
100% OLEJ KOKOSOWY firmy LABORATORIUM BIOOIL z pierwszego tłoczenia, tłoczony na zimno, nieoczyszczony. Jest bardzo ceniony ze względu na występującą w nim kombinację kwasów tłuszczowych. Posiada typowy dla kokosa wspaniały smak i aromat oraz zachowuje występujące w nim naturalnie witaminy i minerały. Olej ten jest trwały i stabilny termicznie.


OLEJ KOKOSOWY tłoczony na zimno: 

TŁUSZCZE NASYCONE – 91%
w tym:

kwas laurynowy – 48%

kwas mirystynowy – 18%

kwas palmitynowy – 9%
kwas kaprylowy – 7%
kwas kaprynowy  – 6%
kwas stearynowy – 3%

TŁUSZCZE NIENASYCONE – 9%
w tym:
JEDNONIENASYCONE – 7%
kwas oleinowy (Omega-9) – 7%

WIELONIENASYCONE – 2%
kwas linolowy (Omega-6) – 2%

Olej kokosowy firmy LABORATORIUM BIOOIL jest najwyższej jakości olejem z pierwszego tłoczenia, tłoczonym na zimno i nieoczyszczonym. Dzięki temu posiada typowy dla kokosa wspaniały smak i aromat oraz zachowuje występujące w nim naturalnie witaminy i minerały. Do temperatury ok. 25ºC zachowuje postać stałą natomiast powyżej tej temperatury przechodzi w postać płynną, co jest jak najbardziej naturalne dla tego oleju. Olej kokosowy w około 90% składa się z tłuszczów nasyconych. W przeciwieństwie do tłuszczów zwierzęcych są to tłuszcze nasycone o średniej długości łańcucha, które przekształcane są przez organizm bezpośrednio w energię a nie odkładane w postaci zapasów tłuszczu lub złogów.
W oleju kokosowym LABORATORIUM BIOOIL występuje  m.in. kwas laurynowy, który wspomaga układ immunologiczny, ma działanie antybakteryjne i antywirusowe. Taki sam kwas laurynowy występuje m.in. w mleku matki. Ponadto olej ten zawiera wit.: A, B i C oraz minerały takie jak: potas, fosfor i wapń. (...) Olej kokosowy jest trwały i stabilny termicznie. Doskonale nadaje się do smarowania pieczywa, gotowania czy pieczenia ciast. Można na nim smażyć potrawy, które nabiorą wspaniałego smaku i egzotycznego aromatu.
W kosmetyce olej kokosowy może być używany jako krem dla cer suchych, odwodnionych, zmęczonych i dojrzałych. Posiada doskonałe właściwości przeciwzmarszczkowe. Jest wspaniałym ratunkiem dla zniszczonych i   wysuszonych zabiegami fryzjerskim włosów. Kuracja z użyciem kompresów kokosowych przywraca włosom: miękkość, gładkość i przepiękny połysk. Olej kokosowy ma także zastosowanie w schorzeniach dermatologicznych, m.in. łagodzi i niweluje objawy swędzącej, podrażnionej skóry głowy.




Opakowanie
Solidny słoik, o pojemności 200ml, z dużą metalową zakrętką. Bardzo wygodnie się go odkręca i  zagląda do środka. Szerokie wejście ułatwia nabieranie produktu  łyżką czy nawet ręką. dzięki temu że słoik jest zupełnie przezroczysty jeszcze przez odkręceniem możemy zobaczyć jaką konsystencję ma produkt, a konsystencja naprawdę jest ciekawa :)  Do tego bardzo czytelna etykietka, z kompletem informacji. Bardzo wyraźna data przydatności, za co dodatkowy plus bo nie trzeba się jej doszukiwać gdzieś na skraju etykiety, napisanej małym druczkiem - ta jest duża i naprawdę widoczna. 
Można kupić od razu większy słoik, tym bardziej jeśli zamierzacie go używać kosmetycznie. Na stronie producenta Laboratorium Biooil dostępne są trzy wielkości opakowań: 200ml, 450ml i 900ml :) 
 



Moja opinia
             Wszystko się zgadza, smaczny, w smaku kokosowy ale nie jak wiórki kokosowe tylko delikatniejszy. zapach również jest bardzo przyjemny, słodki. Konsystencja oleju to bardzo ciekawa sprawa, ja stosując go pierwszy raz na włosy byłam zdumiona, bo w słoiczku "masło" a gdy weźmie się odrobinę w dłonie (ciepłe dłonie) to z "masła" robi się olej. Fizyka czy chemia i zmiana stanu skupienia z ciała stałego w ciecz odgrywa się na naszych oczach :) Prawdziwe masło czy lody nie "roztapiają się tak szybko :) Dla mnie bomba! :) Idealnie daje się nakładać na ciało czy włosy, jest przyjemny w użyciu i łatwo daje się zmyć, pozostawiając ciało czy włosy miękkie, delikatne, lśniące i nawilżone. Powiem Wam jeszcze że znam osobę która dzięki olejowi kokosowemu pozbyła się łupieżu, co dla mnie już w ogóle jest rewelacją. A mi zdarzyło jeszcze użyć go do masażu ciała i połączyć przyjemne z pożytecznym, bo masaż był bardzo ciepły i przyjemny a pożyteczne było nałożenie go na skórę przez co odżywił ją i nawilżył.
               Poza stosowaniem w kosmetyce jest pyszny na kanapce jako zamiennik masła. Idealny do sałatek a także do smażenia czy pieczenia. Ja piekę na nim głównie warzywa, ale zdarza się że włożę go odrobinę pod mięso które potem wkładam w rękawie do piekarnika. Stosuje go również w ciastach i innych wypiekach. Wszędzie tam gdzie w przepisie jest łyżka masła czy smalcu, ja zamieniam to na olej kokosowy (bo podobno olej kokosowy nie tuczy :)) i wtedy mam wrażenie, że wypieki są delikatniejsze, a na pewno są bardziej wilgotne.




Jak dla mnie to jeden z najlepszych olejów jaki do tej pory stosowałam i myślę, że obok oleju lnianego i oliwy z oliwek na długo zagości w mojej diecie. Oficjalnie mianuję ten słoik: słoikiem pełnym magii :) 
Próbowaliście już go?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Skoro już tu jesteś to zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło że podzielisz się ze mną swoim zdaniem ;) A jeśli nie chcesz nic pisac to zaobserwuj blog, będziesz na bieżąco z moją pisaniną :) Dziękuję i pozdrawiam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...