poniedziałek, 24 lutego 2014

Owocowe babeczki z olejem kokosowym - pycha!





              Od dawna w mojej kuchni gości olej kokosowy, który ubóstwiam za jego ekologiczność i wszechstronność. Wspaniały w kosmetyce, ale również niezastąpiony w kuchni, i o tym dzisiaj. Chciałabym namówić Was na zdrowe wypieki :) Jakkolwiek to brzmi wypieki wiadomo muszą być słodkie i nierzadko tłuste, bo takie są najsmaczniejsze, ale ja chciałabym Wam pokazać jak można zamieniać składniki żeby było zdrowiej i smaczniej. I tak na przykład gdy w przepisie na ciasto lub ciastka zobaczymy cukier, to zamieńmy go na miód, którego zachwalać nie trzeba, czy syrop z agawy który jest pysznie słodki a zawiera o wiele więcej dobrych składników niż cukier, które praktycznie nie ma żadnych. Oraz masło, smalec czy (o zgrozo!) margarynę, jeśli zobaczymy w przepisie margarynę bez zastanowienia zamieńmy ją na coś lepszego, zdrowszego. Ja polecam wam dzisiaj zamienienie margaryny na olej kokosowy, zdrowy, wszechstronny, smaczny i na pewno lepszy od margaryny. Idealny do jedzenia na ciepło i na zimno. Tak więc idealny do babeczek :) Takich zwykłych i tych bardziej wymyślnych. 

Zapraszam po przepis na małe co nie co :)

Składniki:
suche: 
1,5 szklanki mąki pszennej typu 500,
1/2 łyżeczki sody zamiast proszku do pieczenia,
1 szklanka rodzynek lub innych bakalii
1 szklanka owoców jagodowych, mogą być mrożone
(ja użyłam borówki i dorzuciłam garść malin, bo akurat były na wierzchu w zamrażalce)
mokre:
1/3 szklanki syropu z agawy (jeśli nie mamy to dodajmy miodu lub naprawdę w ostateczności brązowego cukru)
1 szklanka soku owocowego dowolnego, ja miałam akurat kompot truskawkowy,
1 kopiasta łyżka oleju kokosowego,
1 łyżka naturalnej esencji cytrynowej lub 2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżka octu,
1 łyżka nalewki owocowej lub spirytusu.


Wykonanie:
Zmieszajmy suche składniki, w osobnej misce zmieszajmy mokre, włącznie z olejem koksowym i syropem z agawy. Wymieszajmy wszystko razem. Ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany. Przygotujmy foremki na babeczki (ja miałam kilka sylikonowych i kilka metalowych foremek, które wymagają włożenia papierowych papilotek!) wlejmy ciasto, wstawmy do piekarnika nagrzanego do 180'C i gotowe! Mamy pół godzinki na sprzątanie kuchni i zrobienie kawy bo po 35-40 minutach babeczki będą gotowe i pyszne!

Moja babcia zawsze mówi że nie je się ciepłego ciasta... A ja zawsze robię odwrotnie :) Smacznego!

P.S.
Olej kokosowy możecie kupić na http://www.biooil.com.pl/
Syrop z agawy dostaniecie w każdym Rossmannie i w sklepach ze zdrową żywnością


Odrobina lata w środku zimy :) 
Lubicie takie przyjemności? 
Miłego dnia! 

2 komentarze:

  1. Witam.Szukam po necie wypiekow z olejem kokosowym,ale jest ich bardzo malo.Szukalam konkretnie brioche i ogolnie ciasta drozdzowe z olejem kokosowym,ale nic nie ma,a na eksperymenty nie mam czasu.Interesuje mnie tez czy zmienia sie struktura ciasta z masla na olej,czy cos zyskuje lub traci ,czy np. zmnienia sie objetosc w przypadku ciast rdozdzowych?nie ma zadnych info. a wszyscy wiedza,ze olej kokosowy jest zdrowszy od innych tluszczy.

    OdpowiedzUsuń
  2. czy mozna pominac spirytus/nalewke? :)

    OdpowiedzUsuń

Skoro już tu jesteś to zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło że podzielisz się ze mną swoim zdaniem ;) A jeśli nie chcesz nic pisac to zaobserwuj blog, będziesz na bieżąco z moją pisaniną :) Dziękuję i pozdrawiam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...